کیفیت و قیمت یک دیگ بخار به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. در این مقاله می کوشیم به شرح این پارامترها بپردازیم تا خریدار با آگاهی بیشتری بتواند محصول مورد نیاز خود را که قلب یک سیستم می باشد انتخاب و خریداری نماید. علاوه بر اهمیت دیگ بخار در یک سیستم تولیدی توجه به خطرات و نکات ایمنی آن بر کسی پوشیده نیست.
بطور کلی در دیگ های متداول غیر چگالشی، بخشی از گرمای محسوس سوخت به آب منتقل شده ، که این مقدار در دیگ های مختلف با توجه به راندمان حرارتی ، متفاوت بوده و قسمتی از گرمای محسوس سوخت ، به همراه تمام گرمای نهان از طریق دودکش به محیط بیرون تخلیه می شود. تخلیه گازهای حاصل از احتراق با دمای بالای حدود ۵ تا درجه سانتیگراد، تلفات شدید انرژی را به ساختمان تحمیل می نماید.
دیگ یا بویلر (Boiler) یک تجهیز تاسیساتی است. که وظیفه ی آن گرم کردن یک سیال جهت مصارف مختلف می باشد .دیگ آب گرم ، دیگ بخار و دیگ روغن از انواع مختلف دیگ ها محسوب می شود . دیگ هایی که برای مصارف خانگی و ساختمانی(غیر از بیمارستان ها و برخی صنایع) از نوع آب گرم می باشد که عموما ظرفیتی ازچند کیلووات (Kw) تا حداکثر یک مگاوات(Mw) دارند و ظرفیت آن بیانگر مقدار انرژی حرارتی است. که به آب منتقل می شود.
دیگ های بخار ، دیگ اّگرم و سختی گیر های رزینی بیمارستان تختوابی شهید هاشمی نژاد مشهد توسط گروه صنعتی انصار تحویل داده شد. پروژه احداث ساختمان و بخش های درمانی جدید بیمارستان شهید هاشمی نژاد در قالب تخت بستری با زیر بنای هزار متر مربع توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال اجرا می باشد.
ساختار دیگ های آب گرم که آب را در محدوده ای بین تا درجه سانتیگراد گرم می کنند عبارتند از، یک محفظه تحت فشار مشتمل بر مبدل حرارتی (مخزن و لوله های آب) ، مشعل ، دودکش و یک سیستم کنترلی. گرمای حاصل از سوزاندن سوخت توسط مشعل که وظیفه تولید و حفظ شعله را برعهده دارد، به روش های متعدد (با توجه به انواع دیگ ها) به آب درون لوله ها یا مبدل انتقال می یابد. آب گرم خروجی از دیگ با درجه حرارت - درجه سانتیگراد پس از عبور از مصرف کننده ها در یک سیکل باز یا بسته ، و با افت دمای بیشینه درجه سانتیگراد ، مجدد به دیگ باز می گردد .