بی کربنات سدیم یک ترکیب آمفوتریک است.. محلول های آبی به دلیل تشکیل اسید کربنیک و یون هیدروکسید ملایم قلیایی هستند. بی کربنات سدیم می تواند به عنوان شستشو دهنده برای از بین بردن هرگونه ناخالصی های اسیدی از مایع خالص و تولید نمونه خالص تر است.فاده شود. واکنش بی کربنات سدیم و یک اسید نمک و اسید کربنیک تولید می کند، که به راحتی به دی اکسید کربن و آب تجزیه می شود:
بی کربنات سدیم پودری سفید رنگ، بدون بو و جاذب رطوبت که با نام تجاری جوش شیرین شناخته می شود. این ماده در واقع نمکی است. که تجزیه شده که سدیم و بی کربنات در آب را تشکیل می دهد، در نهایت محلول قلیایی می شود به این معنی که توانایی دارد اسید را خنثی کند. با توجه به این موضوع بی کربنات سدیم را در علم شیمی در دسته بندی آمفومتر ها قرار می دهند، یعنی اینکه در آب می تواند خاصیت بازی و اسیدی داشته باشد.
تولید این محصول در نتیجه ی فرایند سلوی یعنی فرایندی بین کلرید سدیم ، آمونیاک و کربن دی اکسید و آب تهیه میشود که درصورت این پروسه سدیم بی کربنات به صورت رسوب بدست می آید و پس از خشک کرد و حرارت دادن به کربنات سدیم تشکیل میشود.
بی کربنات سدیم یک نوع نمک است. که در صورت حل شدن در آب تبدیل به یون سدیم و آنیون بی کربنات میشود. این ماده خواص قلیایی دارد و فاقد طعم و بو میباشد و به صورت بلور های ریز یا پودر سفید تشکیل میگردد. بی کربنات سدیم در دمای ۵ درجهی سانتیگراد شروع به از دست دادن دی اکسید کربن میکند و نمیتواند مشتعل یا منفجر شود بلکه تنها تجزیه شده و از بین میرود. این مادهی قلیایی PH مواد را میتواند کاهش دهد و برای کاهش PH در محیطهای اسیدی بسیار مناسب است.. بی کربنات سدیم در دمای معمولی اتاق به شکل پودر جامد باقی میماند اما در محیطهای گرم و مرطوب تجزیه میشود. این ماده با اسیدها، مونو آمونیوم فسفات، آلیاژ پتاسیم-سدیم و فرمالدییدها سازگاری نداشته و واکنش شدید نشان میدهد.
همچنین بیکربنات سدیم به عنوان محصول فرعی در فرآیند سالوی (فرآیند تولید کربنات سدیم) تهیه میشود. در فرآیند سالوی، سدیم کلرید با آمونیاک و دیاکسید کربن محیط آبی واکنش داده و بیکربنات سدیم به صورت رسوب تهنشین میشود. رسوب پس از صاف کردن و خشک کردن، بر اثر حرارت به کربنات سدیم تبدیل میشود.