قراردادهای مشارکت در ساخت براساس موضوع قرارداد (نوع ملکی یا زمین و بنایی که قرار است. در آن ساخته شود.) و طرفین قرارداد (حقیقی یا حقوقی) به چند دسته تقسیم میشوند. انواع این قرارداد نیز نکات و جزئیات مختص به خود را دارند که باید به آنها دقت شود.
از موارد مهم دیگر که ممکن است. در انواع قرارداد مشارکت در ساخت بهمیان آید، مشارکت مالک زمین در بخشی از هزینه ساخت است.. در این مواقع نیز باید سهم مشارکت طرفین در هزینههای ساخت کاملا مشخص شود تا درنهایت سهم هریک از بنا و ساختمان نهایی نیز تعیین گردد. مشخص کردن سهم مشارکت (یا آورده) هریک از طرفین طبق فرمولها و اصول خاصی محاسبه میشود. باید اضافه کرد هریک از انواع قرارداد مشارکت در ساخت جزئیاتی دارد که اشراف به همه آنها از عهده افراد عادی برنمیآید و نیاز به تسلط یک کارشناس متخصص در این امر دارد.
به این مزایا باید مزیتهای مشارکت در ساخت را نیز اضافه نمود. اینکه مالک که تخصص و توان لازم برای ساخت یک ساختمان جدید را ندارد اینکار را به فرد یا افرادی متخصص و متبحر میسپارد تا منزل و ملک کلنگی او را به خانه و آپارتمانی نوساز و سلامت تبدیل کنند.
مشارکت در ساخت یکی از فعالیتهای حوزه املاک و ساخت و ساز است. که طی سالهای اخیر بسیار طرفدار پیدا کرده است.. این کار به دنبال افزایش بهای ملک از یک سو و بالا رفتن قیمت مصالح و هزینههای ساخت از سوی دیگر رواج پیدا کرد. اما یکی از مشکلاتی که طی چند سال اخیر در این زمینه شاهد بودهایم، عدم پایبندی طرفین معامله به تعهدات خود بوده است.. به همین دلیل این روزها به طرفین توصیه میشود از قراردادهای مشارکت در ساخت کمک بگیرند و البته از وکیلی که بتواند چنین قراردادی را به نفع طرفین تنظیم نماید. در ادامه بیشتر درباره مشارکت در ساخت، قرارداد این مشارکت و اصول و مزایای آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشد.
در قرارداد مشارکت در ساخت، ذکر برخی نکات بهمنظور پیشگیری از متضرر شدن طرفین معامله بسار مهم است.. البته این نکات برخی برای مالک و برخی برای پیمانکار اهمیت ویژه پیدا میکنند و تعدادی نیز از اهمیت یکسان برای طرفین برخوردارند. مواردی که برای طرفین معامله اهمیت برابری دارند عبارتند از: