این منطقه از هزاران سال قبل نیز از مراکز تمدن و زندگی بوده و محدوده سابق رباط کریم بیش از الی هکتار نبوده و خانه های روستایی در پیرامون کاروانسراها جای داشته است. و پس از اینکه رباط کریم تا حدودی گسترش یافت، دارای چهار دروازه گردید که به ترتیب به شمال، جنوب، مشرق و مغرب منتهی می شد به طوری که آثار دروازه غربی آن در نزدیکی امامزاده محمد تقی تا چندی پیش نیز به چشم میخورد. بعدها با توسعه شهر رباط کریم و احداث باغ های میوه این دروازه ها از بین رفت و خیابان ها و کوچه های فراوانی احداث گردید و رباط کریم امروزی شکل گرفت.
همچنین در حوالی بازارک معروف به چاله بازارک کارشناسان بر این باورند که روستا یا شهری در زیر خاک مدفون شده است. و با توجه به آثار متعدد باستانی که در سال و اواخر در حوالی رباط کریم از شش هزار سال قبل تا دوران قاجاریه بدست آمده نشان از قدمت بالای این شهر دارد.
برای تهیه یخ در فصول بهار و تابستان از چند قرن گذشته در برخی از مناطق کشور انبارها و کارگاههای یخ ابداع و ساخته میشد تا یخ مورد نیاز ساکنین این مناطق از این طریق تأمین شود. این انبارهای یخی بصورت مخروطی شکل و همانند یک کله قند از خشت و گل با ارتفاع تا متر ساخته میشد. در فصل زمستان در داخل چاله بزرگ به وجود آمده، آب را رها نموده و سپس ورودی و کلیه محفظههای آنها بطور کامل مسدود میشد و به تدریج با فرا رسیدن فصول بهار و تابستان و گرم شدن هوا یخهای قطور تولید شده در یخچال مورد است.فاده قرار میگرفت.
آجرهایی که امروزه اکثراً در ایران برای ساختمان مورد است.فاده قرار میگیرند شامل آجر ماشینی، آجر ماشینی توپر، آجر ماشینی سوراخدار، آجر سفالی مجوف هستند. آجرها از نظر مقاومت و شکل ظاهری متفاوت بوده و بسته به مورد است.فاده با ابعاد گوناگون تهیه میشود.
مواد اولیه و روند تولید آجر نسوز برحسب محل مصرف، حرارت کوره، محیط شیمیایی، فشار، سایش و تغییرات درجه دما متغیر است. و با حداقل مواد گداز آور تهیه می شود. در واقع از انواع خاک های نسوز تهیه می شود. برای آشنایی بیشتر با این نوع آجرها به نوشته آجر نسوز مراجعه نمایید.آجر نسوز نما فقط برای نمای خارجی ساختمان نیست، بلکه در فضاهای داخلی و مرطوب مانند حمام و آشپزخانه و حتی کف نیز قابل است.فاده است..
گرمای شدید کورههای سنتی آجر پزی، محصولی سخت و بادوام تولید میکنند که اغلب به رنگ قرمز، زرد، قهوهای تا سیاه هستند. آجر جوش حاصله از این فرآیند، در گرمای بیش از درجه پخته میشود. به این صورت که در این دما، دانههای خاک عرق کرده و به هم بچسبند تا آجر را به وجود آورند. نکته مهم این است. که این آجر نباید در گرمای کوره خمیر شود و باید بین درجه عرق کردن و خمیر شدن خاک، تفاوت زیادی وجود داشته باشد.
کورههای آجری از اوایل قرن بیستم که به آن کورههای «زنبور عسل» میگفتند، در همه قسمتهای خود به طور مساوی گرم نمیشدند و آجرهایی که خیلی نزدیک آتش قرار داشتند، سختتر و مقاومتر بودند و رنگهای قرمز تا سیاه داشتند. در ابتدا، این کلینکرها به عنوان نقص در پخت، دور انداخته میشدند.
برای ساختن آجرهای صاف جهت کار در نما، خشت بیرون آمده از قالب را با ابزاری چوبی مانند ماله، واکوب می کنند سپس با دستی آغشته به آب رویه ی آن را صاف میکنند. آجر ریشه دار نوعی آجر واکوب است.. نمونه قدیمی این شیوه، در آجرهای نمای گنبد قابوس دیده میشود.