بی کربنات سدیم توسط فردی به نام Rudyard Kipling در دهه ۸ معرفی شد؛ یک ترکیب که میتوانست در ماهیگیری تجاری است.فاده شود تا از خراب شدن ماهی تازه صید شده جلوگیری کند. این کاربرد، گستردهترین موارد است.فاده از سدیم بی کربنات در آن زمان بود.
این محصول بیشتر به وسیله فرایندی بین کلرید سدیم ، آمونیاک و کربن دی اکسید و آب تهیه میشود که این فرایند به اسم فرایند سلوی(solvy process) میباشد، که در این واکنش سدیم بی کربنات به صورت رسوب بدست می آید و پس از خشک کرد و حرارت دادن به کربنات سدیم تشکیل میشود. همچنین می توان با عبور دادن گاز از داخل محلول جوشان کربنات سدیم خالص یا محلول هیدروکسید سدیم ، بی کربنات سدیم را به شکل رسوب ته نشین شده به دست آورد.
بی کربنات سدیم با نام آیوپاک سدیم هیدروژن کربنات یا جوش شیرین شناخته میشود و فرمول مولکولی آن NaHCO میباشد.این ماده که در گرید خوراکی با نام جوش شیرین نیز شناخته می شود کاربرد های مختلفی در صنایع گوناگون دارد. نام های مترادف :كربنات هيدروژن سديم ; جوش شیرین ;سوداي پخته شده ;اسيد كربونيك سدیم، ;نمك مونو سديم ; مونو سديم كربنات ; كربنات اسيد سديم ; Sodium Hydrogen Carbonate;Sodium bicarbonate
بی کربنات سدیم با نام لاتین Sodium bicarbonate، از جمله ترکیبات شیمیایی کاربردی صنعتی می باشد که با نام های دیگری نظیر جوش شیرین، سدیم هیدروژن کربنات، سودای پخته شده، نمک مونو سدیم، بی کربنات سودا، کربنات اسید سدیم، اسید کربونیک سدیم، مونو سدیم کربنات و... در صنعت مشهور است..
تجزیه فرآیندی است. که با است.فاده از گرما تجزیه یک ماده به اجزای ساده تر و متفاوت از ماده اصلی انجام می شود. هنگامی که تا دمای بالاتر از درجه سانتیگراد ( درجه فارنهایت) گرم می شود، بی کربنات سدیم تجزیه می شود یا از هم جدا می شود و بیشتر دی اکسید کربن (CO