۵ سال پیش در مصر مردم برای تمیز کردن ظروف و زیور آلات از پودری شبیه نمک که در بستر رودخانه یافت میشد و همچنین جلبک دریایی سوخته و خاکستر آن بنام خاکستر سودا است.فاده میکردند. بعدها مردم روم جوش شیرین را در تهیه نان است.فاده کرده و این ماده را نوعی ماده دارویی میدانستند. با پیشرفت اروپا تقاضا برای است.فاده از خاک سودا بیشتر شد و این ماده در صنعت ساخت شیشه، کاغذ و منسوجات بکار گرفته شد.
جوش شیرین یا بی کربنات سدیم یکی از نمک های سدیم در ترکیب با اسید کربنیک است. که تنها یک هیدروژن اسیدی این ترکیب با سدیم جایگزین شده است..بیکربنات سدیم درحالت جامد، به شکل گرانول یا پودرهای كریستالی، با رنگ سفید، بیبو، دارای خاصیت بازی است. و كمی قابل حل است. و به مقدار كمی در
بی کربنات سدیم (NaHCO) جامدی کریستالی به رنگ سفید است. که با نام های دیگری همچون سدیم هیدروژن کربنات، جوش شیرین، Baking Soda ،Cooking Soda ،Bread Soda و یا Bicarbonate Soda نیز شناخته می شود. این نمک در آب محلول است. و حلالیت آن در حضور کربنات سدیم کاهش می یابد، و به صورت مخلوط در بسیاری از مواد معدنی نیز یافت می شود.
جوش شیرین مادهای بیبو و بیطعم است.، دارای کمی خاصیت بازی است. و به صورت پودر سپید یا بلورین میباشد. بیکربنات سدیم جاذب رطوبت و بوگیر است.. جوش شیرین برای متخلخل کردن خمیر نان و نیز برای کم کردن اسید معده و درمان سوزش آن به کار میرود. در دمای معمولی ٫ گرم بیکربنات سدیم در گرم آب حل میشود. اما در اتانول به مقدار کم محلول است..
جوش شیرین ،سدیم هیدروژن کربنات ،بی کربنات سودا ،بی کربوهیدرات سودا بی کربنات سدیم ماده شیمیایی است. که از یون های سدیم و یون های بی کربنات تشکیل شده است. . پودری بلوری یا گرانول سفید رنگ است. ، بی بو و طعمی شور دارد . هنگامی که با اسید مخلوط شود گاز دی اکسید کربن تولید می کند که باعث انبساط خمیر می شود (دی اکسید کربن یک محصول جانبی مهم بی کربنات سدیم از ترکیب با یک اسید می باشد.). بی کربنات سدیم یا همان جوش شیرین بعنوان یک ماده شیمیایی تجاری مهم کاربردهای زیادی در صنعت دارد. بی کربنات سدیم ماده اصلی تولید بیکینگ پودر می باشد. بی کربنات سدیم در پودر های پخت مثل : پودر کیک – پودرهای سوخ ...